Autor Tema: MALA SKOLA RUCNOG PUNJENJA BY DEVIJANTNA LICNOST  (Pročitano 28598 puta)

Sniper Hunter

• Sniper Recruit
  • *
    • Pogledaj profil

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
Odg: MALA SKOLA RUCNOG PUNJENJA BY DEVIJANTNA LICNOST
« Odgovor #946 poslato: Januar 31, 2012, 04:42:48 am »
Pravi je momenat da se krene u ..................... PROJEKAT.

Ali, prvo da cujemo sta kaze GURU ( Layne Simpson ) :

Mislim da nije potrebno predstavljati ovog renesansnog genija. Recimo, Nikola Tesla je izmislio struju, a Layne je
izmislio 7 mm STW + jos 12 - ak novih kalibara. U gornjem clanku Layne pise na temu "Da li u 2012 - oj ima smisla
rucno puniti ? odgovor : DA, ako mislite OZBILJNO rucno puniti ( toliko o krompir-salata rucnom punjenju ).

Kao sto primjecujete, Layne nije nesto originalan, npr. koristi REDDING presu, ova je BIG BOSS II :

« Poslednja izmena: Januar 31, 2012, 04:49:52 am Snowman »
Kao Chovjekoljupcu, moja misija u zivotu je da vas izbavim iz opakih zamki Guzonja i obasjam vas
neugasivom svijetloscu spoznanja istine.

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #947 poslato: Januar 31, 2012, 10:15:53 pm »
Nekad davno,sama pomisao na rucno punjenje je kod proizvodjaca municije izazivala paniku i strah da ce
ih rucnopunjaci izbaciti iz businessa. Njihovo odbijanje da prodaju zrna, barut i kapisle - otvorilo je vrata malim
poduzetnicima kao sto su bili Vernon Speer, Joyce Hornady, John Nosler, Bruce Hodgdon i John Snow, i sto se
kaze : sve ostalo je ISTORIJA.
Danas se proizvodjaci municije utrkuju da prodaju komponente rucnopunjacima. Npr. Hornady caure su najnoviji
dolazak na trziste :
  http://www.sinclairintl.com/.aspx/pid=39831/Product/Hornady-Rifle-Brass 

( btw. iako su tek dosle na trziste - mnogo ih hvale i kazu da ne zaostaju mnogo za Lapuom ).

Ima nekih koji vjeruju da je svaka rucno punjena municija superiorna u odnosu na fabricku, medjutim cinjenica je
da je velika vecina rucno punjene municije u Junajted Stejts inferiorna danasnjoj fabrickoj municiji americkih proizvodjaca.

Fabricka municija proizvedena u Americi ovih dana je dramaticno bolja od municije proizvodjene ranijih godina. Rucnopunjacima
je sve teze i teze da naprave municiju koja je superiornija u odnosu na fabricku, medjutim tamo gdje je manevarski prostor za
pravljenje rucne municije koja je bolja od fabricke, najveci  - je u PERFOMANSAMA, drugim rijecima, fabricka municija je standardizovana,
dok rucnopunjac ima mogucnost da napravi metak koji IDEALNO odgovara lezistu jednog konkretnog oruzja.

Duzina prelaznog konusa varira od puske do puske, osim toga neke puske su preciznije s zrnom sjednutim vrlo blizu zljebovima, dok druge vole kad zrno ima veci skok, tj. slobodni let prije nego udje u zljebove.

Rucno punjenje omogucava strelcu da pronadje idealnu udaljenost zrna od zljebova, tj. onu udaljenost koja daje najvecu preciznost.
Osim toga, upotrebom, prelazni konus erodira, tj. postaje sve duzi i duzi i potrebno je periodicno vrsiti korekciju dubine sjedanja zrna, tj. zrno treba pomicati prema zljebovima, kako prelazni konus erodira, tj. produzuje se. To periodicno pomicanje zrna naprijed se u
rucnopunjackom zargonu zove "CHASING THE RIFLING".

Fabricki proizvodjaci su prilicno dobri kad je u pitanju izbor baruta za konkretno zrno u konkretnom kalibru, medjutim i tu je
rucno punjenje u prednosti, obzirom da rucnopunjac danas ima velik izbor baruta i moze eksperimentovati s barutima koji imaju
nesto vecu ili manju brzinu izgaranja od fabrickog - pazljivim eksperimentisanjem, rucnopunjac obicno dodje do bolje preciznosti
vs. fabrickog punjenja.

Neki kalibri su relativno neosjetljivi na male razlike u brzini izgaranja baruta ( npr. .270 i .30-06 ), dok drugi ( odlican primjer
je .300 WSM ) dramaticno reaguju na male promjene u brzini izgaranja ( burn rate ).

Rucno punjenje je takodjer u velikoj prednosti nad fabrickom municijom koja se pravi za starije kalibre. Dobar primjer je
.30-40 Krag koji se fabricki puni na prilicno anemicne performanse iz obzira prema vlasnicima zastarjelih pusaka u ovom
kalibru. Za moj Ruger No. 3, koji je novi i moderan dizajn, municiju ovog kalibra ( .30-40 Krag ) bez problema "napumpam" na
performanse bolje od .308.

To je slucaj s dosta fabrickih punjenja danas. .257 Roberts, 7x57 i .300 H&H su notorno anemicni u fabrickom izdanju i rucnopunjac
ih moze vrlo "popraviti" pod uvjetom da ima moderno oruzje jace konstrukcije.

Naravno, tu su i nestandardni ( wildcat ) kalibri koje fabricki proizvodjaci zaobilaze. Tu rucno punjenje nema alternative i pazljivi
rucnopunjac moze doci do fantasticnih rezultata. Slicno je i kad su u pitanju neki novi, nedavno standardizovani kalibri za koje
ima vrlo malo fabricke municije. Dobar primjer je 6.5-284 NORMA koji u mojoj pusci daje fenomenalnu preciznost s 130 grs
Scirocco zrnom.

Moje omiljeno punjenje za lov na pronghorna je je .30-06 s Nosler Ballistic Tip od 125 grs koje daje brzinu 3,250 fps. Takvog
metka nema u fabrickom izdanju i lista ide dalje i dalje ... 
« Poslednja izmena: Februar 01, 2012, 01:20:59 pm Snowman »
Kao Chovjekoljupcu, moja misija u zivotu je da vas izbavim iz opakih zamki Guzonja i obasjam vas

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #948 poslato: Februar 01, 2012, 02:37:46 pm »
Ovdje vidite jednu dzidzu-bidzu koju ima svaki rucnopunjac.
Zove se BULLET COMPARATOR :

Rucnjaci su .243 Win, Nosler BT 70 grs.; 43.5 grs IMR - 4831 baruta. Kapisla je Rem 9 1/2.

Iz mog .243 Win :

bili su prilicno razocaranje. Pod "razocaranje" ( prilicno sam devijantan ) mislim na 1/2 MOA, sto je bbbbbbb ..... bedno u
usporedbi s nekim drugim punjenjima koje sam pucao iz ovog ABARTH - 6.

Ovdje sad dolazimo na neke vrlo vazne pojmove u ( ozbiljnom ) rucnom punjenju.

Za pocetak, mali video :  http://www.sinclairintl.com/.aspx/vid=2181/pid=35491/sku=59-4000/Product/Sinclair-Seating-Depth-Gauge

U ovom konkretnom videu vidite Sinclairovog Techno-Zekonju kako mjeri OAL ( over all lenghth ) metka,  Sinclairovom alatkom.

Ako se vratite na prvu stranicu "Male Skole" vidjecete da moja malenkost to radi malo drugacije ( koristim drugu alatku ), a
opisao sam usput i "nuzda svara genija" metodu s ruzom za usne ( pod uvjetom da imate lepo vaspitanu Mracnu Sapatnicu ).

I tako sad inercijom dolazimo na jedan IZUZETNO VAZAN POJAM KOJI MORA SVAKOM OZBILJNOM RUCNOPUNJACU BITI JASAN

:      BULLET JUMP iliti SKOK ZRNA.
« Poslednja izmena: Februar 01, 2012, 03:19:44 pm Snowman »

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #949 poslato: Februar 01, 2012, 05:10:25 pm »
Ovdje cu prevesti clanak Gurua ( L. Simpsona ) na temu BULLET JUMP ( Skok zrna ) :

Benchrest strelci sjedaju zrno tako da lagano dodiruje zlijebove cijevi. To je O.K. za streljacke aplikacije,
medjutim obzirom da postoji mogucnost zaglavljivanja zrna, odnosno problema izbacivanja metka zaglavljenog
u lezistu, dodirivanje zrna s zljebovima je apsolutno neprihvatljivo za ostale aplikacije, npr. lov.

Neke puske vole zrno koje samo sto ne dodiruje zljebove, dok neke vise vole kad zrno ima dosta lufta, tj. slobodnog leta izmedju vrata caure i zaglavljivanja u zljebove. Optimalna udaljenost ( skok zrna ) takodjer ovisi i o tipu zrna.

Strelci su iskustvom dosli do slijedecih zakljucaka :

- Zrna s tankom kosuljicom, kao npr. Sierra MatchKing i Berger Match daju najbolju preciznost kad sjede sto blize
  zljebovima.

- Zrna s debljom kosuljicom kao npr. Swift Shirocco cesto traze slobodan let/bullet jump/skok zrna od 0.030 - 0.040 ".

- Homogena zrna
( to su neolovna zrna )  :

http://www.hornady.com/store/GMX

http://www.nosler.com/bullets/e-tip-lead-free.aspx

http://www.barnesbullets.com/products/rifle/tsx-bullet/

traze veliki skok zrna za najvecu preciznost : 0.050 - 0.100 ". Dobar primjer zrna koja traze veliki skok su Barnes TSX ,
  Nosler E-Tip i Hornady GMX.
« Poslednja izmena: Februar 01, 2012, 05:25:11 pm Snowman »

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #950 poslato: Februar 01, 2012, 09:08:55 pm »
Na ovoj skici vidite situaciju s klasicnim ( lovackim ) konfekcijskim metkom :

1. Caura ima nesto ceonog zazora ( tipicno 0.002 " ), a zbog toga da se lakse ubaci u cijev, tj. leziste metka.
    Tamo gdje je ceoni zazor mrtva nula - ima mnogo otpora zatvaranju zatvaraca, jer metak u lezistu nema "lufta",
    tj. ispunjava leziste 100 %.

2. Zrno je tipa FB ( flat base ) iz nekoliko razloga : - BS ( bearing surface ) pocinje od baze zrna, takav tip zrna je
    laksi i jeftiniji za proizvodnju i (najvaznije ) takva zrna daju ( teoretski ) bolju preciznost na udaljenostima do 300 metara ...

nego njihov "rodjak" BT ( boat tail ) tip zrna. BT ima bolju aerodinamiku, tj. manj "drag" i veci balisticki koeficijent, zbog cega
se zrna tog tipa koriste gotovo iskljucivo na vecim udaljenostima.

Kad smo vec kod BT ( boat tail tipa zrna ), moram skrenuti paznju Postovanom Publikumu da akronim BT ( boat tail ) ne brka s akronimom
TB ( Temperamentni Beogradjanin )  :  http://www.youtube.com/user/TVBeograd#p/c/D16C6B8A64687BAB/3/k8kb8plC23Y
« Poslednja izmena: Februar 01, 2012, 09:33:54 pm Snowman »

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #951 poslato: Februar 01, 2012, 11:34:56 pm »
Sad mozemo krenuti u detalje ( Djavo je u detaljima ).

Ovdje cu samo osvjeziti ( sve na jednom mjestu ) pojmove koje sam ranije objasnjavao :

RSD ( Rifle seating depth ) je ukupna duzina napunjenog metka gdje zrno dodiruje ( ima kontakt ) s zljebovima cijevi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drugi pojam je :

OAL ( Over all length ) to je isto ukupna duzina metka, ali OAL nije fiksirana. U principu moze biti kraca od RSD,
tj. zrno ne dodiruje zljebove nego ima nesto slobodnog leta ( bullet jump iliti skok zrna ) do zljebova,
moze biti jednaka RSD - u, tj. zrno dodiruje zljebove, a moze biti cak i duza od RSD - a, tj. zrno je bukvalno zabijeno u zljebove.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Postoji i treca ( treca - sreca ) UKUPNA DUZINA METKA :

COL ( Cartridge overall length ), neki je zovu jos i RCOL ( recommended cartridge overall length )
iliti Preporucena ukupna duzina metka

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Te COL/RCOL objavljuju proizvodjaci zrna u svojim Kuvaricama.
Ovdje je primjer iz NORMA Kuvarice :

Kao sto mozete vidjeti iz gornjeg primjera, NORMA preporucuje 3 razlicite duzine ( 82.0;79.7 i 81.5 mm ) za 3 razlicita zrna.
Kako i zasto Proizvodjac dolazi do konkretne C.O.L. je posebna prica. Cinjenica je da se krompir-salata rucnopunjaci drze
C.O.L. kao pijani plota, dok se ( opet ) "kreatori" C.O.L. - a, kao pijani plota drze SAAMI standarda za taj konkretni kalibar :

« Poslednja izmena: Februar 15, 2012, 12:44:26 am Snowman »

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #952 poslato: Februar 02, 2012, 01:46:19 am »
Ovdje Kill Bill objasnjava upotrebu Hornady ( ranije Stony Point ) alatku za mjerenje RSD - a :

http://www.youtube.com/watch?v=WCPgKNp8i7o&feature=related

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #953 poslato: Februar 03, 2012, 09:30:05 pm »
Evolucija krompir-salata u ozbiljno rucno punjenje desila se je onog dana kad su se na trzistu poceli pojavljivati kronografi
dostupni dzepu obicnih smrtnika.

Ono sto je bunilo ozbiljne strelce je da su istovjetna punjenja izlijetala razlicitom pocetnom brzinom.
Pitali su se ZASTO ? Caure su bile istovjetne, iste geometrije, iste duzine, kapisle su bile iste, sjednute na istu dubinu.
Doze baruta su bile iste.
OAL ( ukupna duzina metka ) je bila ista.
Zrna su bila ISTA ?

U to vrijeme, ozbiljni rucnopunjaci jos nisu imali dzidze-bidze za mjerenje zrna, ali sto logickom dedukcijom, sto
instinktom dosli su do zakljucka da im ( barem neki ) proizvodjaci zrna prodaju muda pod bubrege.

Prvo su poceli mahnito vagati zrna ( za to su elektronske vage postale popularne ), pa su onda mjerili visinu i sirinu zrna,
vrtili su zrna na mjeracima koncentricnosti, ali ..... AVAJ !!!!!!!!

... a onda je SINCLAIR INTERNATIONAL opalio neutronsku bombu :

http://www.sinclairintl.com/.aspx/vid=2296/pid=34262/Product/Sinclair-Hex-Style-Bullet-Comparators

Ta jednostavna igracka ( kosta nesto manje od 20 $ ) je pokazala OVO :

Zrna "A" i "B" su iz iste kutije, sjednuta na istu visinu, medjutim kad se napunjeni metak gurne u rupu na komparatoru
( rupa na komparatoru je istog kalibra kao i zrno - tj. nos zrna ulazi u rupu/cijev a zaglavi kad BS ( bearing surface ) dodirne
rupu/cijev ), zrno "A" zaglavi prije zrna "B". Znaci zrno "A" ima manji "skok" ( bullet jump ) od zrna "B" zbog cega razvije
relativno veci pritisak + vecu brzinu od zrna "B".

I tako, rijesena je jos jedna MISTERIJA UNIVERZUMA. Proizvodjaci zrna su poceli dobivati telefonske pozive tipa :
"Sram Vas bilo, mene cete za......i, pederi jedni, vratite mi moju lovu prije nego na tu vasu takozvanu Fabriku bacim bombu ... itd."

Cinjenica je da su se zahvaljujuci novim metodama mjerenja zrna, Proizvodjaci VRLO uozbiljili. Recimo, nedavno mi je Tehno-Zekonja u Sinclairu rekao da cu se vrlo ugodno iznenaditi ako pocnem mjeriti najnoviju produkciju SIERRA zrna.

« Poslednja izmena: Februar 03, 2012, 10:38:01 pm Snowman »

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #954 poslato: Februar 08, 2012, 06:25:30 am »
Interesantan web site :  http://www.quarterminutemagnums.com/index.asp

Nisam znao da BB ( Besnih Beogradjanki ) ima u Idahou. Ova Besna Beogradjanka je
ponosna vlasnica Firme QUARTER MINUTE MAGNUMS.

VICKIE M. HAROLD :

U nasoj Fabricici pravimo puske izvanredne preciznosti. Do sada sve nase puske su imale ili krunu od
11 stepeni ili Vais gasnu kocnicu na ustima cijevi. U stvari, cak i Vais ( http://www.muzzlebrakes.com/ ) gasne kocnice
imaju malu krunu od 11 stepeni u unutrasnjosti kocnice.

Te krune od 11 stepeni su u stvari naslijedjene od uspjeha prve puske koju je napravio moj suprug. To je
bio lovacki karabin kal. .300 Win. Mag. s krunom od 11 stepeni, koji je slagao 3 prva metka s zrnom 210 grs BERGER
u 0.23" na 100 yardi.

U posljednje vrijeme dize se mnogo prasine oko krune od 11 stepeni. Neki "autoriteti" me pocinju napadati, da su udubljene
(recessed ) i neudubljene krune od 90 stepeni bolje, a neki tvrde, da ako usta cijevi i odrezemo pilom, to nema veze s preciznoscu,
tj. da su krune samo kozmetika.

Da li su nase krune od 11 stepeni samo zvaka ? Nije bilo druge,nego to EKSPERIMENTALNO utvrditi. Srecom, pri ruci nam je bila
jedna "extra" Krieger Standard Palma .308 cijev. Odakle se je ta cijev duzine 31.5", koraka uvijanja 1-11", .298" x .3075" nasla
u nasoj Fabricici, vise se ne sjecam. Na lageru obicno drzimo 30 - 50 cijevi, ali sve te cijevi su namjenjene nekom projektu.

Sad, imala sam pri ruci tu cijev, koja je zbog svoje ogromne duzine ( 31.5" ) bila idealna da krenem u eksperimentisanje.
Nisam sigurna, ali kad bolje razmislim, mislim da je ta cijev nabavljena od Bruno Shooters Supply
( http://www.brunoshooters.com/Merchant2/merchant.mv?Screen=SFNT&Store_Code=BSS ).

Obzirom da se radilo o eksperimentu, nisam htjela praviti neku skupu pusku, tj. skupi kundak, recimo McMillan ili
skupa akcija, recimo BAT, nisu dolazile u obzir. Umjesto toga uzela sam najobicniju Rem 700 akciju od nerdjajuceg celika
koju je moj suprug blue-printovao, instalirao flutted cilindar zatvaraca i zavario Holland-Tig rucicu zatvaraca.
Cijev je razvrnuta s PTG http://www.pacifictoolandgauge.com/ razvrtacem fabrickih dimenzija : .308 Winchester s vratom .343".

Uglavila sam cijev na strug i umetnula PTG range rod ( http://shop.pacifictoolandgauge.com/index.php?main_page=index&cPath=12_38

Oznacila sam obje strane range rod - a najblize sto se moglo nula run-out - u. Zatim sam odsjekla 0.40" cijevi i ocistila sam posjekotinu super-ostrom H.S.S. facing alatkom :

Nakon toga sam ponovno umetnula range rod i oznacila oba kraja nazad na nula - nula. Slijedece : lagani rez od 90 stepeni na ustima
cijevi - tako da je sve poravnato, a onda sam krenula u supper-dupper-perfekcionistichko rezanje krune od 11 stepeni .... i na kraju
svu tu skalameriju sam beddingovala na BELL&CARLSON Medalist Tactical kundak : http://www.bellandcarlson.com/

Sad, nije nesto fancy-shmanzy benchrest ludilo, ali za ovaj eksperimenat u vr' glave.

U daljnjem interesu duha ovog eksperimenta, tj. njegove vjerodostojnosti - nisam isla u "razvijanje" rucnog punjenja, nego sam
jednostavno uzela dobro, staro i oprobano .308 punjenje :

Federal cura, VARGET barut, FED 210M kapisla i Sierra M.K. od 168 grs. Naravno, cauru sam "obradila" onako besnoBeogradjanski, tj.
fanaticno-benchrestovski. Odlucila sam da pucam na 200 yardi.

Nisam koristila wind flags ( to su krpe koje lelujaju na vjetru ) - ideja je da ne "ispravljam" pogotke, medjutim vrijeme nije
bilo bas idealno - duvao je povjetarac.

Obzirom da ce u ovom eksperimentu biti potrebno vise puta zaredom, rastavljati pusku i obradjivati cijev na strugu, montirala sam
svoj dobri, stari i provjereni Schmidt&Bender 10x42 PMII u celicnim Leupold Mk 4 prstenovima. Iako je taj vrhunski takticki teleskop
bez fine koncanice kakva se stavlja na streljacke modele, taj teleskop 'drzi nulu" bez obzira koliko puta se skida i vraca nazad na pusku.
Osim toga, kod svih S&B koje koristimo vec duze vrijeme - nikad nije u pitanju da testiramo pusku, a ne teleskop !

Za ovaj prvi test ( # 1 ) s krunom od 11 stepeni i cijevi od 30.75" :

rezultat je bio - onako. Problem je bio vjetar neujednacene brzine i pravca. Kao sto vidite s rezultata
Oehler kronografa zalijepljenog lijevo dolje, brzina je bila 2,876 fps.

Sad da ne idem u rijec-do-rijec prevodjenje, ova Idaho-BB je malo podrezala cijev i napravila recessed ( udubljenu ) krunu
od 90 stepeni. U tom procesu cijev je skracena na 30.5 ", a ovdje je i rezultat s Streljane :

Vremenski uvjeti  na Streljani su bili slicni kao i na prethodnom testu. Vjetar 6 - 7 mph i nesto toplije.
Kao sto vidite s gornje fotke, nikakvo spektakularno poboljsanje, iako grupa od 6 pogodaka izgleda
obecavajuce. Interesantno da je pocetna brzina pala s 2,876 na prethodnom testu na 2,864 fps, dok
je standardna devijacija ( to je prosjecno odstupanje ) poboljsana s 13 fps ( na prethodnom testu ) na 6 fps.

Tu se sad pojavljuje nova Misterija Univerzuma :
Da li standardna devijacija opada kako se skracuje cijev ?

Rjesavanje te Misterije Univerzuma ce morati pricekati koju godinu.

Vratila sam se nazad u Bazu i krenula u moje PRVO sjecenje krune od 45 stepeni i ..... SOLPREZO ! :

Da stvari budu interesantnije, vremenski uslovi su bili jos gori nego na prva dva testa.
Sad, svako normalan bi tu i stao - sta fali ovoj grupi, ali Besnim Beogradjankama, Djavo
neda mira. Osim toga, niko normalan nece po brdima i planinama vuci pusku tesku ( s Schmidt&Benderonjom ) 5 kg
i s cijevi duzine 30.25 ".

I tako, za kraj sam odlucila da probam i opevanu duboko usadjenu krunu od 90 stepeni, po kojoj je
renesansni genije Richard Franklin postao slavan :  http://richardscustomrifles.com/index.html

Za pocetak sam odrezala 3 " od cijevi, tako da je zavrsena cijev s deep-recessed krunom od 90 stepeni mjerila podnosljivih 27.25".

Na Streljani je duvao jak vjetar s desna u lijevo brzine 15 - 20 mph. Iako su vremenski uslovi bili najgori do sada, rezultat me
je PRENERAZIO :

Ono sto me je prenerazilo je da su prva tri zrna zavrsila u ISTOJ RUPI !

Nema sta, opasne su te BB-Babes iz Idahoa ( komentar by Devijantna Licnost ).

Na kraju dolazimo na kraj, tj. na pocetak. Sve zavrsne analize ovakvih eksperimenata otvore vise novih
pitanja, nego sto rijese starih.
Prvo sto upada u oci je da je gubitak brzine skracivanjem cijevi za 3 " bio samo 30 fps. Sad, istini za volju,
optimalna duzina cijevi za ovu ili onu svrhu je posebna tema, ali mora se uzeti u obzir da je ova konkretna cijev
u kalibru .308 Win. i duzina cijevi se mora posmatrati iz tog konteksta.

Drugo sto upada u oci je da su rezultati s "uglom" od 90 stepeni ( sto u stvari nije nikakav ugao ) sasvim zadovoljavajuci.
Da li onda uglovi od 11 ili 45 stepeni imaju neku dramaticnu prednost ? Dobro pitanje.

Na kraju, Idaho-BB intuitivno dolazi do zakljucka da bi mozda nasla "sweet spot" za ovo konkretno punjenje - tako da
skracuje cijev po 1/4 " dok ne dobije najbolju preciznost, a cijev ne bi ni "krunisala".
« Poslednja izmena: Februar 15, 2012, 12:55:22 am Snowman »

Zvrk

• kalendar
  • Sniper Team Leader
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #955 poslato: Februar 08, 2012, 12:56:54 pm »
Interesantne puske,ima jedna mala kvaka,grupe od tri metka nisu bas pouzdane.
Ni jedno takmicenje se ne puca na tri metka.
Da bi se znalo stvarno koliku realnu grupu pravi oruzije treba ispaliti bar pet puta toliko u seriji.
Rusi za svoje oruzije daju podatak na dvadeset metaka.To je mnogo tacnija slika.
Ovo je slika pogodaka za takmicarsku pusku napravljenu sredinom dvadesetog veka.

Рис. 16 - Рассеивание пуль при отстреле 7,62-мм целевых винтовочных патронов "Экстра" на 300 м сериями по 20 выстрелов (натуральная величина)

Uploaded with ImageShack.us
Kako se zove cenjena gospodja?
« Poslednja izmena: Februar 08, 2012, 01:16:38 pm Zvrk »

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #956 poslato: Februar 08, 2012, 04:13:06 pm »
Mnogo ste navalentni.
Dajte mi par dana da se organizujem, tj. prevedem clanak.
Cenjena Gospodja se zove Vickie M. Harold - kaze da je udata, ali obzirom da je svaki Amer stariji od 40
godina impotentan - postoje neke kombinancije.

Zvrk

• kalendar
  • Sniper Team Leader
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #957 poslato: Februar 08, 2012, 10:11:58 pm »
Kakve veze ima sa Beogradom?

Snowman

• Sniper Section Leader
    • Pogledaj profil
« Odgovor #958 poslato: Februar 08, 2012, 11:38:42 pm »
Za sada nikakve, ali sve Kanadjanke i Amerikanke koje su bile u Beogradu na razmjeni studenata i sl.
imaju "lepe uspomene" iz Beograda.
Izgleda da vole zestoke momke : http://www.youtube.com/watch?v=t9YB3LUu_Wk&feature=related

Ivanel.Net Hosting Kontakt e-Mail