Evolucija krompir-salata u ozbiljno rucno punjenje desila se je onog dana kad su se na trzistu poceli pojavljivati kronografi
dostupni dzepu obicnih smrtnika.
Ono sto je bunilo ozbiljne strelce je da su istovjetna punjenja izlijetala razlicitom pocetnom brzinom.
Pitali su se ZASTO ? Caure su bile istovjetne, iste geometrije, iste duzine, kapisle su bile iste, sjednute na istu dubinu.
Doze baruta su bile iste.
OAL ( ukupna duzina metka ) je bila ista.
Zrna su bila ISTA ?
U to vrijeme, ozbiljni rucnopunjaci jos nisu imali dzidze-bidze za mjerenje zrna, ali sto logickom dedukcijom, sto
instinktom dosli su do zakljucka da im ( barem neki ) proizvodjaci zrna prodaju muda pod bubrege.
Prvo su poceli mahnito vagati zrna ( za to su elektronske vage postale popularne ), pa su onda mjerili visinu i sirinu zrna,
vrtili su zrna na mjeracima koncentricnosti, ali ..... AVAJ !!!!!!!!
... a onda je SINCLAIR INTERNATIONAL opalio neutronsku bombu :
http://www.sinclairintl.com/.aspx/vid=2296/pid=34262/Product/Sinclair-Hex-Style-Bullet-ComparatorsTa jednostavna igracka ( kosta nesto manje od 20 $ ) je pokazala OVO :

Zrna "A" i "B" su iz iste kutije, sjednuta na istu visinu, medjutim kad se napunjeni metak gurne u rupu na komparatoru
( rupa na komparatoru je istog kalibra kao i zrno - tj. nos zrna ulazi u rupu/cijev a zaglavi kad BS ( bearing surface ) dodirne
rupu/cijev ), zrno "A" zaglavi prije zrna "B". Znaci zrno "A" ima manji "skok" ( bullet jump ) od zrna "B" zbog cega razvije
relativno veci pritisak + vecu brzinu od zrna "B".
I tako, rijesena je jos jedna
MISTERIJA UNIVERZUMA. Proizvodjaci zrna su poceli dobivati telefonske pozive tipa :
"Sram Vas bilo, mene cete za......i, pederi jedni, vratite mi moju lovu prije nego na tu vasu takozvanu Fabriku bacim bombu ... itd."
Cinjenica je da su se zahvaljujuci novim metodama mjerenja zrna, Proizvodjaci
VRLO uozbiljili. Recimo, nedavno mi je Tehno-Zekonja u Sinclairu rekao da cu se vrlo ugodno iznenaditi ako pocnem mjeriti najnoviju produkciju SIERRA zrna.