Pozdrav!
Prije nekoliko dana jedan moj kolega lovac imao je nesrecu sa IGMAN municijom u kalibru 8x57. Naime, opće je poznato da radnici tvornice municije IGMAN zbog loseg statusa i niskih placa odavno iznose municiju iz fabrike i na crnom trzistu prodaju domacim lovcima. Ako imate srece da dobijete seriju koja ide za izvoz imate solidan metak za smijesnu cijenu, ali...
Neki "mozgovi" su pod uticajem kontrola menadzmenta firme dosli na ideju da iznose komponente iz fabrike i municiju pakuju kod kuce. Nekad barut, nekad kapisle, nekad cahure, zrna... I onda klijesta u ruke, cekic i stancaj! Da, i ambalazu maznu, i izvoznu markicu...
E takav metak je moj kolega ispalio prije nekoliko dana, kupio covjek dvije kutije za 40 maraka, sav sretan krenuo da proba (inace je sumar i lovocuvar) i od prvog metka raznese pusku! Kompletan sanduk deformisan, izvlakac municije na zatvarcu raskomadan, kundak slomljen, a sto je najgore covjek je zavrsio sa tri gelera i to jedan u oko, jedan u mozak i jedan u nos! SRECOM ni jedna povreda nije bila fatalna, geleri povadjeni nakon petosatne operacije, jedino je upitan vid na lijevo oko, mada i sad vidi na njega, ali... Danas sam bio na strelistu gdje se to desilo, ljudi krvi ko da si vola zaklao, ja uopće ne znam kako je on ostao pri svijesti i uspio pozvati pomoc!
Lovci u Bosni pucaju sve sto im dodje pod ruku, ne postoji valjan sistem koji bi ovakve stvari doveo u red, puno je vojne municije, a materijalni status lovaca isuvise nizak da bi se kupila sigurna i renomirana municija. Proci ce dosta vremena da ljudi shvate da kvantitet nasuprot kvaliteti donosi probleme, prije ili kasnije... I ovaj ce incident, nazalost, biti brzo zaboravljen i trazice se bilo kakav izgovor da bi se ponovo doslo do "vrhunske" municije za marku...
Takodje, ne bih ni da kudim "IGMAN" municiju, i ja sam je dosta ispucao bez ikakvih problema i incidenata, doduse legalno kupljenu, ali ovo sto se nudi na "crno" MOZE BITI BOMBA!!!
Obzirom da crno trziste radi punom parom veoma je vjerovatno da neko na poklon u susjedstvu dobije koju kutiju na "peskes", a s njom i belaj!
Budite oprezni!!!
PS: Kad budem u mogucnosti postavicu slike puske i municije, cim kolega izadje, mada to nece biti bas skoro...
Pozdrav!